vergelijk ook: sparenbetalennotarisadvocaatziekenhuiszorgverzekeringhuisartstandartscreditcardfinancieel adviseurprovisiehypotheek
Vergelijk alle advocaten op tarief en specialisme

Home > Advocaten > De heer mr. J.Y. Taekema

De heer mr. J.Y. Taekema

Advocaat bij Taekema Harlequin Advocaten in 's-Gravenhage

Profiel

Mr Taekema begon zijn professionele carrière als (universitair-) docent in het straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit van Amsterdam. In deze periode deed hij ook onderzoek naar de toelaatbaarheid van uit het buitenland afkomstig bewijsmateriaal. Eind 1999 stapte hij over naar de advocatuur.

Al in zijn Rotterdamse periode behandelde hij honderden strafzaken, van heel kleine tot heel grote. Dat werk wordt nu vanuit Den Haag voortgezet. Zijn bekendste zaak is onbetwist “De Schiedammer Parkmoord”.

Mr Taekema heeft jarenlang onophoudelijk gepleit voor de onschuld van zijn cliënt Kees B. De rechter veroordeelde desondanks toch de verkeerde man. In het evaluatierapport over de zaak schreef mr F. Posthumus over Taekema: “Het lijkt erop dat de (tamelijk jonge) zeer gedreven advocaat zeker vanaf het moment dat hem geen toegang tot de verhoren werd verleend voor een tamelijk confronterende benadering heeft gekozen.” Hoewel het openbaar ministerie het waarschijnlijk niet zo heeft bedoeld, beschouwt Taekema deze passage als een compliment. “Als het erop aankomt wordt er gevochten, al duurt het jaren!”

Vierenhalf jaar na zijn aanhouding werd Kees B. alsnog in vrijheid gesteld. De Schiedammer Parkmoord is één van de bekendste gerechtelijke dwalingen in de Nederlandse geschiedenis. Justitie ging diep door het stof.

Verder is mr Taekema vooral bekend van drugszaken, zware overvalzaken, terrorisme en uitleveringen. Ook TBS-zaken rekent hij in het bijzonder tot zijn werkterrein.

Bij de behandeling van zijn strafzaken geeft hij blijk van een praktische benadering, maar altijd met oog voor detail. De door hem gewonnen strafzaken bij de Hoge Raad bewijzen zijn juridische kwaliteiten.

Gesproken talen

  • Nederlands

Specialismen

  • Strafrecht