vergelijk ook: sparenbetalennotarisadvocaatziekenhuiszorgverzekeringhuisartstandartscreditcardfinancieel adviseurprovisiehypotheek
Vergelijk alle advocaten op tarief en specialisme

Home > Juridische info > Advocaten algemeen > Advocaat nodig

Advocaat nodig

Op welk moment heeft u als consument een advocaat nodig? Iedereen krijgt wel eens te maken met een juridisch probleem, bijvoorbeeld bij ontslag of bij een echtscheiding. Als deze problemen gecompliceerd zijn, kunt u ze vaak niet zelf oplossen en heeft u behoefte aan deskundig advies. Bij een dermate gecompliceerd probleem heeft men een advocaat nodig. Een advocaat beschikt over veel kennis over rechten en zoekt naar een oplossing voor uw probleem. Voor een zo efficiënt mogelijk gebruik van een advocaat is het belangrijk u op tijd naar een advocaat stapt, voordat uw het probleem verergerd.

Dit is echter niet de enige situatie waarin u een advocaat nodig heeft. Ook als u voor de rechtbank wordt gedaagd, is het vaak ook nodig om een advocaat in te schakelen. U bent zelfs wettelijk verplicht om een advocaat te nemen als deze voor een civiele procedure voor de rechtbank, het Gerechtshof of de Hoge Raad moet verschijnen. Als u de zaak wint is er echter wel een kans dat de tegenpartij voor u kosten moet opdraaien.

Voor strafzaken wordt een uitzondering gemaakt; Als u bijvoorbeeld voor het Gerechtshof moet komen omdat u gereden heeft onder invloed, mag u zich verdedigen zonder advocaat. U mág dan natuurlijk wel een advocaat nemen, maar het is niet verplicht.